Liderul sindical de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, Corneliu Cernev, consideră că este foarte bine că nu se mai dau ajutoare sociale unei părți a salariaților combinatului deoarece acordarea lor ar fi creat „animozități” între angajații care nu s-au așteptat niciodată că vor primi banii respectivi.
„S-au făcut anchete sociale în combinat, după cum știți era vorba de o parte dintre salariați, aproximativ 522, iar acum am aflat că nu se mai acordă. Nu este o problemă, noi nu ne-am așteptat niciodată că acele ajutoare se vor acorda și din punctul meu de vedere este foarte bine că nu se mai dau, deoarece s-ar fi creat animozități între salariații care și așa erau amărâți și cu probleme financiare grave”, a declarat liderul de sindicat de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, Corneliu Cernev, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Liderul sindical spune că angajații Oltchim nu s-au așteptat niciodată că vor primi banii în cauză, ei vrând să intre în posesia restanțelor salariale și combinatul să funcționeze la 65 la sută din capacitate.
„Oricum restanțele salariale trebuiau date în condițiile în care se ajungea la trei luni de restanțe, dar nu s-a ajuns chiar până acolo. Mai bine nu se făcea promisiunea, iar oamenii oricum nu asta așteptau, ei vor ca activitatea combinatului să revină spre 65 la sută din capacitate, în condițiile în care acum funcționăm la o capacitate de 15-20 la sută”, a afirmat Cernev.
Potrivit liderului sindical, în 8 ianuarie angajații Oltchim vor lua și lichidarea pe luna noiembrie, în discuție rămânând o lună salarială restantă, și anume luna decembrie.
Guvernul a anulat hotărârea în baza căreia o parte dintre angajații Oltchim ar fi trebuit să primească în luna decembrie ajutoare sociale, argumentând că aceștia au încasat salariile restante, iar acordarea ajutoarelor ar genera discriminare între beneficiari și angajații care ar primi doar salariul
Acordarea de ajutoare a fost decisă în contextul în care combinatul Oltchim își încetase producția din cauza unor datorii de peste 500 milioane euro, iar angajații nu mai primeau salariile de mai multe luni.
În luna octombrie, Guvernul a hotărât ca pentru 522 de angajați Oltchim, din totalul celor 3.353 salariați, al căror venit mediu lunar pe membru de familie este mai mic decât 786 lei și care nu dețin în proprietate alte locuințe în afara celei de domiciliu, terenuri cu potențial productiv sau utilaje agricole ori de prelucrare a lemnului să fie acordate ajutoare sociale de urgență în sumă de câte 1.400 lei, în două tranșe, în lunile octombrie și noiembrie.
La trei săptămâni după această decizie, Executivul a emis o nouă hotărâre care stabilea că ajutoarele vor fi acordate într-o singură tranșă, în luna decembrie, Guvernul motivând că nu a fost „suficient timp” pentru realizarea tuturor procedurilor administrative care să permită deja plata primei tranșe.
Tot atunci, Guvernul anunța că va notifica oficial Comisia Europeană pentru acordarea la Oltchim a unui ajutor de urgență de 20 milioane euro.
În ședința de joi, Executivul a decis însă să abroge hotărârea privind acordarea de ajutoare de urgență pentru angajații Oltchim.
Încercarea de privatizare a Oltchim a eșuat, întrucât Dan Diaconescu, câștigătorul licitației, nu a plătit până la 1 octombrie suma de 45 milioane euro pentru preluarea acțiunilor deținute de stat.
Guvernul va relua, în prima parte a anului 2013, procesul de privatizare a combinatului cu un investitor strategic.